Vad sägs om en bropromenad?

Har ni gått över en bro i Norrköping (eller i en annan stad för den delen) och tänkt på att det ofta sitter hänglås på räcket? Om ni har tittat närmare kanske ni har sett att det står två  personers namn skrivna på det förseglade låset. Och skulle vi söka ordentligt på botten under bron skulle vi kanske kunna fiska upp ett antal nycklar.

DSC_0878

Det så kallade kärlekslåset symboliserar en förening mellan två älskade människor- genom att låsa och kasta nyckeln i vattnet har ett kärleksband skapats som inte kan brytas. År 2010 ansågs begreppet så befäst att kom  med i institutet för språk och folkminnens nyordslista.

Kärlekslåsens ursprung är svårt att sätta fingret på- men ett som är säkert är att de under de senaste tio åren blivit en vanlig syn i Europa. I Paris blev det skarpt läge för något år sedan när bron Pont des Arts dukade under för vikten av alla dessa kärlekssymboler.

I vår lilla stad, Norrköping, har läget för broräcken ännu inte blivit så akut som i Paris. Men just hur vanligt det är med kärlekslås- det vet vi inte. Vi tänker oss att det skulle vara spännande att göra en slags inventering av våra mest centrala broar. Vi vill dokumentera, kanske räkna, titta på och framförallt prata om alla de kärleksförklaringar som följer Motala ström genom staden.

Vi vill också passa på att fundera över de broar som vi står på när vi tittar på kärlekslås- vilka broar har vi för att korsa strömmen som löper genom vår stad? Vad har de för historia och när blev de till? Vad betyder en bro och hur använder vi dem? Frågorna är många (kanske fler än broarna?) och tillsammans kan vi prata om vad broarna betyder för oss och för staden.

DSC_0879

Eftersom samtal ofta blir bättre när en är fler hoppas vi att fler vill följa med på denna bropromenad genom centrala Norrköping.

Datumet för promenaden är den 15 maj, vi möts klockan 12.00 vid femöresbron och vandrar bortåt hamnbron.

Med hopp om bra väder och goda samtal den 15:e

/ Norrköpingsatlasen

 

Text: Jennie Lind

Foto: Mats Brusman

 

 

 

 

 

2 svar till “Vad sägs om en bropromenad?

  1. Pingback: Solnit i N.Y. | Norrköpingsatlasen·

  2. Pingback: Broar och lås – del IV | Norrköpingsatlasen·

Lämna en kommentar